KAJ POTREBUJEM ZA IZVAJANJE MEDITACIJE?

Za meditacijo si je potrebno vzeti le nekaj časa, ki je namenjen izključno vam. Poskrbite, da vas medtem ne bo nihče ali nič motilo, da se boste lahko popolnoma sprostili in ne boste skrbeli ali razmišljali o čem drugem. Izklopite mobilne telefone. Če vam je prijetno, lahko zatemnite prostor in si pripravite sproščujoče vzdušje na svoj način. Naj bo to vaš »spa trenutek«.

KAJ JE DOBRO VEDETI PREDEN SE ODLOČIM ZA MEDITACIJO?

Z meditacijo se počasi učimo sprostiti, umiriti svojo telesno in umsko aktivnost. Ker smo celo življenje počeli drugače, pa bo to seveda izziv. Vendar vedite, da je to popolnoma normalno. Če med meditacijo težko sedite pri miru in vam misli ves čas uhajajo drugam- se spomnite, da je to popolnoma normalno in je del procesa. Ravno zato meditirate! To ne pomeni, da vam gre meditacija slabo, ravno nasprotno. Tako namreč vadimo- ko nam pozornost z mislimi uide drugam, jo vračamo nazaj na vajo…znova in znova. S tem počasi gradimo moč koncentracije, pozornosti. Delajte potrpežljivo in vztrajno in rezultati bodo prišli. Ne obupajte, vsi moramo čez ta proces učenja.

ALI JE PROGRAM PRIMEREN ZA ZAČETNIKE?

Program je primeren  za začetnike. Meditacije so zastavljene enostavno in sledi jim lahko vsak. Vse, kar morate storiti je, da si vzamete nekaj trenutkov zase. Korak za korakom se boste navajali na preproste vaje, ki vas bodo sprostile in vas učile, kako se lahko umirite, napolnite z energijo in svojo pozornost usmerite v telo in dani trenutek. S časom in redno prakso se bodo občutki sproščenosti in miru, ki jih boste spoznali, postopno in sami od sebe prenesli v vaše  življenje.

ALI JE MEDITACIJA ZAME?

Seveda! Če meniš, da ni, ker ne moraš sedeti pri miru in ves čas razmišljaš o nečem drugem…vedi, da je to popolnoma normalno in del procesa! Ravno zato meditacija  – da se naučimo umiriti, zbrati, prekiniti to nenehno aktivnost, s katero si nevede ustvarjamo ogromno stresa in napetosti. Meditacija v resnici ne pomeni nič drugega kot da nekaj trenutkov na dan ne počnemo ničesar…Samo sedimo in smo. Tako enostavno. Delajte potrpežljivo in vztrajno in rezultati bodo prišli. Ko se boste naučili umiriti in svojo pozornost prinesti vase in v ta trenutek…bo to vplivalo na vse aspekte vašega življenja.

KATERI SO POZITIVNI UČINKI MEDITACIJE?

Z meditacijo se učimo umiriti; za trenutek prekiniti nenehno aktivnost, ki se v nas dogaja in ustvarja nezaveden stres in napetosti. Počasi se učimo zbrati pozornost v telesu in v sedanjem trenutku. S tem omogočimo telesu in sebi sprostitev in zdravljenje na vseh nivojih. Z rednim usmerjanjem pozornosti vase, počasi začutimo tudi »skrit« del sebe, svojo globljo naravo. Občutki sproščenosti in miru se bodo začeli prenašati v vse aspekte življenja.

KAKO DOLGO BO TRAJALO PREDEN BOM ZAČUTIL/-A POZITIVNE UČINKE MEDITACIJE?

Nekatere pozitivne učinke meditacije boste začutili takoj; že med samo meditacijo se boste prijetno sprostili. Dolgoročno se bodo občutki sproščenosti in miru prenesli še na ostale aspekte v življenju. Seveda pa je veliko odvisno od motivacije in od tega, kako redno boste vadili.  Če delate potrpežljivo in vztrajno, bodo rezultati gotovo prišli.

KDAJ JE NAJBOLJŠI ČAS ZA MEDITACIJO?

Kadarkoli uspete najti čas…takrat je za vas pravi čas. Za lažje vzdrževanje discipline pa predlagamo, da meditacijo uvrstite v »stalen« urnik- izberite si fiksen čas in dan/dneve v tednu, ko je na vašem urniku meditacija in si ostale aktivnosti lahko že vnaprej organizirajte izven tega časa. Če spontano čakamo na čas, ga ponavadi zmanjka. Iz izkušenj si je urnik najlažje umestiti v jutranje ure npr. takoj ko vstanete (ali večerne, če si pred spanjem lahko vzamete čas zase in niste preveč zaspani).

ALI JE MEDITACIJA VRSTA RELIGIJE?

Ne, meditacija ni vrsta religije. Je metoda umirjanja, sproščanja, zbiranja pozornosti v sedanjem trenutku. Meditacije v programu sicer uporabljajo določene vizualizacije, koncepte, ki so vzeti iz ezoteričnih znanosti, vendar naj vam služijo le kot pozitivne predstave s katerimi si pomagamo do sprostitve in ohranjanja pozornosti v telesu.

ALI LAHKO MEDITIRAM, ČE SEM NOSEČA?

Meditacija kot taka je vedno priporočljiva, tudi v času nosečnosti. Ker pa meditacije v programu vključujejo ezoterične (samo)zdravilne vaje, ki bolj »aktivno« vplivajo na nas, preverite pri sebi ali vam te v času nosečnosti odgovarjajo. Naredite nekaj vaj in poglejte kako se počutite. Če niste prepričani, priporočamo, da se posvetujete s strokovnjakom ali zdravnikom ali si v času nosečnosti poiščete drug program meditacije.

IMAM ZDRAVSTVENO TEŽAVO. ALI SMEM VSEENO IZVAJATI MEDITACIJO?

Če imate zdravstvene ali duševne težave, se raje posvetujte s svojim zdravnikom oz. strokovnjakom. Na naši spletni strani ne nudimo zdravstvenih nasvetov in ne priporočamo, da v takem primeru izvajate vaje brez predhodnega posveta.

KAJ NAREDIM, ČE ZA DLJE ČASA PRENEHAM Z VAJAMI, NAJ SE VRNEM NA ZAČETEK PROGRAMA?

Ne odnehajte in nadaljujte z vajami. Zgodi se tudi najbolj discipliniranim in odločnim, da z vajami  prekinejo. Spomnite se, da je to del izziva – da ne obupamo in se brez samoobsojanja vrnemo nazaj k vajam; tudi večkrat, če je potrebno. Občutek, ki vas bo navdal, ko boste zaključili s programom bo nagrada zase. Ker se vaje nadgrajujejo, lahko v primeru daljše pavze začnete od začetka. Če pa se »borite« z disciplino raje nadaljujte, da ohranjate občutek napredovanja.

ALI SMEM PRED MEDITACIJO JESTI?

Priporočamo vam, da pred meditacijo ne jeste. Meditacija s polnim želodcem lahko povzroči slabo počutje.