was successfully added to your cart.

Živim Meditacijo

ALI MED MEDITACIJO NE SMEM MISLITI?

By 15. 3. 2018 No Comments

Ko se ljudje srečajo z meditacijo se velikokrat srečajo tudi z idejo – in naj kar takoj povem s to veliko zmoto – da med meditacijo NE SMEJO misliti. Jaz na to odgovorim “pa veliko sreče”:)

Veliko ljudi prav zato poiskusi z meditacijo in nad njo obupa, češ “meni meditacija ne gre, saj ves čas nekaj razmišljam in tako nima smisla.”

Nenehno razmišljanje pa je razlog za meditacijo in ne obratno! In z redno meditacijo bo misli res vse manj.

Naj razložim.

Najprej je treba razumeti, da je razmišljanje naravna funkcija naših možganov, naše glave. Torej imamo organ, ki nam s svojo funkcijo, kot ostali organi, omogoča preživetje. Tako kot srce bije in pumpa kri ter nas tako ohranja žive, tako naša glava ves čas spremlja okolje, ga analizira in nas opozarja na morebitne nevarnosti.

Problem je nastal, ker nas “glava” tako v svoji funkciji preživetja na nevarnosti opozarja ves čas. Tudi takrat ko to ni potrebno, saj ta na podlagi preteklih izkušenj, če malo pretiravam, več ali manj že kar vse zaznava kot potencialno nevarnost. “Pazi lahko si prizadet, pazi lahko se ti spet ponesreči, pazi, pazi, pazi…”

Če gremo še malo dlje, problem niti ne tiči v tem, da glava toliko stvari zaznava kot nevarnost, ampak v tem, da ne znamo več zavestno ločiti in se odločiti kater »pazi« upoštevati in kateri »pazi« je za nas v neki situaciji popolnoma nerealen in nas ovira.

In ker poslušamo vse te “pazi”, potem nenehno živimo v strahu pred tem in onim in si postavljamo vsemogoče ovire. Pred tem, da bi živeli kot želimo in uresničili svoje želje. Ampak to je že druga zgodba, pustimo jo za drugič.

Naj se vrnem korak nazaj – razmišljanje je torej naravna funkcija glave in misli kot take torej niso problem. Problem je nastal:

a) ker v naši glavi takorekoč živimo. To pomeni, da imamo vso našo pozornost ves čas v naši glavi. Ker je naša pozornost tudi naša energija, tako z njo ves čas poganjamo naše umske aktivnosti, naše misli, ki se vrtijo kot nenehen vrtiljak. Z meditacijo pa našo pozornost, našo energijo umaknemo iz misli v telo…in tako se ta vrtiljak misli začne umirjati.

b) ker s svojo pozornostjo živimo v svoji glavi jo potem nekako zanavamo tudi kot našo identiteto. “To kar mislim sem jaz.”  Če naša pozornost ni nikoli drugje, kako bi potem zaznali kaj drugega. Potemtakem je naša glava pač vse kar poznamo in jo zamenjujemo za nas same. Z meditacijo ponesemo pozornost v telo…in tam lahko potem odkrijemo in občutimo še kaj drugega.

Torej pri meditaciji ne gre za to, da se usedemo in POIZKUŠAMO blokirati misli. To je zopet akcija, ideja, spet nekaj kar počnemo oz. moramo doseči. Če bomo to poiskušali bomo neuspešni in frustrirani.
Pri meditaciji gre namreč ravno obratno za PREPUŠČANJE. Gre za to da DOVOLIMO. Spustimo vsako kontrolo in akcijo. Za spremembo samo pustimo, da je kot je.

Torej ne poizkušajte ne-misliti, ampak se samo prepustite. SAMO BODITE. Dihajte. Usedite se, dovolite mislim, da so, emocijam, da so, ničesar ne kontrolirajte, se spreminjajte, ne iščite, ne poskušajte občutiti ali doživeti. Samo za ta kratek čas ničesar ne počnite. Samo usedite se in dihajte. Vdih in izdih. Vdih in izdih. Tako preprosto.
SPUSTITE KONTROLO. Že tako ves čas  ocenujemo in kontroliramo stvari. Če ocenimo, da je nekaj slabo že delamo na tem, da bi se tega takoj znebili. In če ocenimo, da je nekaj dobro, potem že delamo na vse pretege na tem, da bi tako ostalo.
Med meditacijo pa za spremembo pustite, da je kot je…da ste kot ste (jaz sem npr. kdaj tudi jezna, žalostna, včasih zaznam celo kaj bolj ekstravagantnega kot je npr. maščevalnost)…zadihjate…ta trenutek je kot je…pozabite na dobro in slabo.

Tudi v naravi ne sije ves čas sonce. Pada tudi dež…pa zato ni slab. Morda ni najbolj prijeten in nam kdaj osivi naš dan…ampak zato ni slab. In predvsem je del življenja, del narave in brez njega ni vode, ki nam omogoča življenje.

In ja dragi moji misli bo med meditacijo vedno manj. Ker ko boste nehali kontrolirati in nehali biti samo v svoji glavi, si bo ta lahko končno malo spočila. Pa poleg svoje glave boste lahko končno občutili še kaj – ampak kaj to je, prepuščam vaši lastni izkušnji.

Med meditacijo pa torej kljub nenehnim mislim samo ostanite potrpežljivi – do svojih misli in do sebe – in kadarkoli vam misli uidejo drugam se samo vrnite na diha ali vajo…in samo bodite.

Kaj ne čutite olajšanja že ob teh besedah? Nič vam ni potrebno storiti…SAMO BODITE.

<3

Daška

***

Ker smo ljudje navajeni nenehne aktivnosti, je nič početi ponavadi pravi izziv:) Pri tem vam pomagajo vodene meditacije. Program Živim meditacijo je bil narejen z namenom, da meditacijo naredi za vas enostavno in prijetno…da zaziba vašo glavo in telo v prijetno sprostitev in vam pomaga držati pozornost na vaji, v telesu, v trenutku.

Z nakupom prejmete paket 24- vodenih meditacij, ki jih poslušate v udobju doma in z njimi korak za korakom spoznavate meditacijo in skozi to tudi sebe. Program ostane vaš, da ga redno ponavljate in vedno bolj poglabljate svojo prakso.

Več info in nakup na www.zivimmeditacijo.si

Daška